torsdag 7 april 2022

Varifrån kommer boktipsen?

Helgfrågan denna vecka hos Mias bokhörna:


"Var får du dina boktips ifrån?"


Från många håll. Men visst, kan ge exempel.


Brukar kolla upp nyutkomna böcker, och på så vis upptäcks också mycket som hamnar inom min intressesfär, t.ex. Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter: En resa i pandemins Sverige, Lena Einhorn. En bok jag precis börjat läsa.

Bokbloggare!💖 Så fantastiskt många bra boktips jag fått av er!

Tack vare Bokföring enligt Monika började jag läsa böcker skrivna av KG Johansson, idag kom ännu ett rec.ex (Ljus) med posten!

Och den här boken var väldans udda och rolig: Vi gör ingen stor sak av det här - samlade absurda betraktelser, av Anders Tempelman. Hade nog aldrig snubblat över den om det inte vore för att Boklysten tipsade på sin blogg.

Barn- och ungdomsböcker hade jag antagligen inte läst om det inte varit för bloggen och även andra bokbloggares tips, ett lysande exempel är Dryader och Demoner, Mattias Lönnebo.

Biblioteket! Ibland har jag haft invändningar mot att böcker inte står på plats i hyllorna utan placerats som "skylt" lite varstans runtom i biblioteket, jag erkänner. Men, sanning att säga, hur många bra boktips har jag inte fått på så vis. Så alla dessa boksnurror, visningsställ och fönsterskyltningar är ju faktiskt rätt toppen ärligt talat. Ett exempel på bok via sådant: U 137 och ubåtskrisen, Wilhelm Agrell.

Författare skickar ibland erbjudande om rec.ex. via bloggens kontaktformulär, eller direkt till min mail. Den vägen har jag också uppmärksammats på många bra boktips. Ett senare tillskott på det sättet blev Tidsfursten, Henrik Robert Karacs. Läser den nu.

Via Facebookgruppen Försäkringskassanupproret uppmärksammade jag boktipset Avslagsmaskinen : Byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring, Niklas Altermark. En bok om ett ständigt aktuellt ämne, tyvärr.

Via Twitterflödet (tycker Twitter har fått oförtjänt dåligt rykte, allt är verkligen inte bara desinformation och elaka gliringar) upptäcktes Muralgranskaren, David Nessle. Vilket även ledde till charmiga boken Herr Nymans detektivbragd.


Men oj, det finns så många tipskanaler man kan nämna, dessa ovan är bara några, och exemplen på böcker kunde ha blivit så oerhört många fler... men så var det då det där med att begränsa sig, vilket såklart kan vara svårt när man börjar prata om böcker.😉


Här finns fler svar på frågan!


5 kommentarer:

 1. Det var många trevliga kanaler. Fast Twitter tänker jag inte skaffa... ;)

  SvaraRadera
 2. Oj, Twitter har jag no aldrig fått boktips ifrån men så kollar jag inte där ifta.

  SvaraRadera
 3. Vad vore livet utan bokbloggar!

  SvaraRadera
 4. det finns många sätt att få boktips på. och det är jättekul. biblioteket använder jag framför allt när jag vet vad jag vill ha och reserverar det

  SvaraRadera
 5. Ja det finns verkligen tips att hämta på många håll nuförtiden.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).