tisdag 19 april 2022

Riget

 

"Danskjävlar!"

 — Stig Helmer


Genre: Drama, komedi, skräck.

Prisbelönta dansk-svenska tv-serien Riket / Riget (1994) producerades för DR och SVT i fyra avsnitt. Den var bra!


Filmbeskrivning:

"Danmarks mest prisbelönta och internationellt hyllade filmskapare Lars von Trier gjorde sin första och enda TV-serie Riget och Riget II, 1994 och 1997. Det är en originell, kuslig och svart humoristisk resa in i en mystisk och ockult värld av levande och döda i Köpenhamns Rigshospital - känt som Riget. Serien skrevs i en rusch av spontanitet och filmades i en liknande energisk och trendsättande stil som bröt med ett antal oskrivna regler.

Resultatet är en medryckande, iskall och dråplig berg- och dalbana med ett antal oförglömliga karaktärer – från den svenske kirurgen Stig Helmer, som sätter kikaren till ögonen och njuter av synen av Barsebäck, samtidigt som han fäller sitt klassiska "danskjävlar"; den distraherade neurokirurgen Moesgaard, som driver alla till vansinne med sin "Operation Morgenluft"; Rigmor, som har fallit för den svenska kirurgen; Doktor Bondo, som är besatt av sin cancerforskning; och inte minst den älskvärda evighetspatienten fru Drusse, hon vill mycket gärna vara patient på sjukhuset och verkar veta mer än någon annan om händelserna i Riget. Drusse försöker envist lösa mysteriet med Mary, den lilla flickan som hemsöker sjukhusets hisschakt.

När berättelsen fortskrider blir situationen mer och mer mystisk och kaotisk, och porten till en annan värld öppnas med katastrofala resultat. Snart måste de levande och döda kämpa för platsen på det redan instabila sjukhuset."

 

Skrev ett tidigare blogginlägg om serien och Riget Exodus här.

Riget Exodus kommer att bli fristående, så har man inte sett I och II gör det inget. Serien kommer att ha premiär på Viaplay 2022, innan den visas på DR. Tänk om SVT också kunde få för sig att visa den istället för en massa finkultur och fåniga tävlingar? Möjligen för mycket begärt.

Nog var det roligare förr... innan allt blev så komplicerat, stagnerat, uppgivet och deprimerat?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).