tisdag 1 mars 2022

Gröna omslag


Tisdagstrion ska handla om "Grönt". Kollade efter gröna omslag och valde dessa utmärkta böcker (lästa):Hur kunde svenska folket plötsligt bli friskare över en natt? Fast, riktigt så var det ju inte i verkligheten visar denna granskning. Niklas Altermark är fil.dr verksam vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, där han forskar om funktionshinders- och välfärdspolitik.

Verkar finnas en massiv politisk ovilja att ta tag i det här problemet (som politikerna själva skapat, med Annika Strandhäll i spetsen). Men utförarna borde väl också ha ett ansvar för vad de gör? Nej, frågan om tjänstemannaansvar röstades dessutom ned i riksdagen med endast en rösts övervikt (Centern valde att rösta nej tillsammans med de socialistiska partierna). Och jag undrar, är allt hopp ute nu för de som orättfärdigt drabbats? En maktlös kamp för många utförsäkrade sjukskrivna, som om inte kampen mot själva sjukdomarna i sig vore nog.

Och NEJ, det handlar inte om s.k. "välfärdsfusk", det handlar om mängder av människor med kroniska sjukdomar/skador, som har högvis av korrekta verifierande läkarintyg, som fått avslag, efter avslag, efter avslag, sedan utförsäkring. Bland politiker och i media ges en ensidig bild av att allt handlar om fuskare och kriminella. SÅ ÄR DET INTE! Det handlar om helt vanliga människor som du och jag. Under 2021 och 2022 tycks allt färre ha fått avslag, men de som utförsäkrats på felaktiga grunder därförinnan verkar på så vis helt ha osynliggjorts. Tjänstemannaansvaret röstades ner av S, V, MP och C, nu vill S starta en ny myndighet för att få bort "fusket"... Istället: Tillsätt en extern granskning av Försäkringskassan, inför tjänstemannaansvar och ge de felaktigt utförsäkrade upprättelse!!!


Genom dina ögon av Peter Høeg

En skickligt berättad futuristisk historia där vetenskap kring medvetande och tankar om tid kombineras på ett spännande sätt. (Roman)Om hur vi ska förbereda oss inför krisen.En extra grön bonus (kommer att läsa, köar för den på biblioteket):


Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter: En resa i pandemins Sverige av Lena Einhorn

Vad var det som hände när Sverige och världen drabbades av Covid-19-pandemin, vilka lärdomar går att ta tillvara på? Författaren Lena Einhorn har även haft en profession som virolog.Fler tolkningar av temat "Grönt" hittas här.


15 kommentarer:

 1. En intressant kvartett, räknar jag med och jag har inte läst någon av dem. Kanske är det dags att läsa något mer av Peter Höeg.

  SvaraRadera
 2. Spännande gröna böcker.

  SvaraRadera
 3. Boken om hobbyepidemiologerna kan nog vara intressant och läsvärd.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst någon av dina böcker. Men nåågon annan av Høeg.

  SvaraRadera
 5. det var rejält gröna böcker du hittat! eller har du målat om dem? väldigt intressanta teman

  SvaraRadera
 6. Tack för tips! Inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 7. Fina gröna omslag. Har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 8. Gröna är de onekligen 🙂 Har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 9. Böcker med fina gröna omslag. Alla är nya för mig. Tack för tips

  SvaraRadera
 10. Inte läst någon av böckerna, tack för tips!

  SvaraRadera
 11. Jag har inte läst någon men vilket häftigt omslag till Peters bok.

  SvaraRadera
 12. Men vad intressant, särskilt prepperhandboken! Peter Hoeg tycker jag är lite ojämn

  SvaraRadera
 13. Huvva, jag vill inte bli en prepper! Undrar om Hoeg - hans bästa är "Kvinnan och apan" enligt mig.

  SvaraRadera
 14. Vilka snygga gröna omslag - precis i den ton av grönt som är min favoritfärg! Jag gillar Peter Hoeg, men har inte hängt med riktigt på senare år. De kanske lämpade är nog min favorit, tillsammans med Smilla.

  SvaraRadera
 15. Har faktiskt inte läst någon av dem, men sett alla - utom Einhorns; den blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).