torsdag 10 februari 2022

Något att vända ryggen åt

 

Okej... så varför läser du den?
Kisse fattar inte, och inte jag heller.


Och världen skälvde av Ayn Rand, tror jag kommer att kvalificera sig till att vara en bok jag inte rekommenderar. Boken är från 1957 och första svensköversatta utgåvan kom 1986, senare även 2005 och 2013. Såsom tiden är nu bör tilläggas att de böcker en del av oss kan anses vara "dåliga" (oavsett anledning) trots detta har rätt att finnas. Vi kan dra lärdomar av sådana också.

Tänk en framtid där många länder runtom i världen är folkrepubliker, d.v.s. socialistiska/kommunistiska stater (ett ledande parti med oinskränkt makt, ingen tillåten opposition, regeringskontrollerad press/media, repression, inskränkt yttrandefrihet och inskränkt äganderätt, o.s.v.). Handlingen utspelar sig i ett framtida USA där socialism växer sig allt starkare. Staten reglerar alltmer, driftiga innovatörer försvinner; allt blir illa fungerande, redigt kaotiskt och nyckfullt - såsom det ju oftast blir i sådana stater.

Så långt känns själva idén bra och intressant. Men! Utförandet... nej, nej, NEJ! Specificerar bättre senare när (om) boken blir utläst. Omfattar nätta 1163 sidor och har nu läst 226 av dessa. 937 sidor kvar.

För att bli avskräckt vad gäller socialism och kommunism finns så mycket bättre romaner att rekommendera. Var Ayn Rand narcissistisk sociopat? Har redan nu en stark misstanke att det kan vara just så, får sådana vibbar när jag läser boken. Undersökte saken och det verkade som om fler hade fått den tanken. Så fullt så fel kanske jag inte har. Helgfrågan denna vecka hos Mias bokhörna:

"Vilken bok som var så dålig att du inte kan rekommendera den kan du nämna?"


Fler svar finns här6 kommentarer:

 1. Underbart foto! Väldans många sidor...

  SvaraRadera
 2. Ayn Rand känns som en författare som man måste kämpa med.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer INTE att läsa en sån bok när den är på 1163 sidor!

  SvaraRadera
 4. Ayn Rand är ju mycket diskuterad. jag har inte läst den och kommer nog inte attgöra det heller. ingen kan vända ryggen åt en så som en katt!

  SvaraRadera
 5. Oj vad många sidor då måste boken fånga en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast boken fångar mig inte alls, tycker verkligen inte om den. Har bara gett mig tusan på att läsa hela. Tyvärr.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).