söndag 26 december 2021

"URNA" av Kersti Vikström

URNA av Kersti Vikström. Bokförlaget Ekström & Garay. Antal sidor: 271. Utgivningsdatum: 2021-08-20.

Bibliotekslån.


"Hur avslöjar man en pågående utrensning när den beordrats av en av landets myndigheter? Hur långt upp i regeringen är URNA:s metoder kända och sanktionerade? Och kan Disa och Jonathan överleva länge nog att låta allmänheten ta del av nyheten, innan de själva blir utrensade?

URNA är en thriller i högt tempo om de människor som i politiken ofta benämns som ”utanför”. Kersti Vikström utnyttjar sin arbetslivserfarenhet för att måla upp ett spänningsfyllt, dystopiskt mardrömsscenario om spioneri, lönnmord och moraliska ödesval."


"Kersti Vikström är född 1960. Hon bor i Mora och arbetar som diakon och föreståndare i ett arbetsintegrerande socialt företag i Älvdalen. Hon har också många års erfarenhet som handläggare på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan."


En spännande och otäck thriller med ett dystopiskt scenario som känns alltmer verklighetsnära, en inte helt orimlig samhällsutveckling. Läs Avslagsmaskinen!

Vilka har rätt att leva i framtidens "sköna nya värld"? Har människor som blivit kroniskt sjuka eller drabbats av handikapp rätt att leva? Har handikappade barn rätt att leva? I vår verklighet vill politiker utreda om dödshjälp skall tillåtas. Men tänk om det blir tjänstemän på en myndighet som bestämmer vilka som skall avlivas medelst utförare i form av lönnmördare vilka rekryteras bland kriminella? Är det verkligen en "skön" värld att leva i för de övermänniskor som blir kvar, så länge de lyckas förbli övermänniskor?

Såklart associerar man till en nutida verklighet där Försäkringskassan med brutala utförsäkringar förvisar sjukskrivna till en slags icke-existens utan försörjningsmöjligheter. Något som numera totalt verkar ha mörkats av såväl regeringen som orsakat det, liksom media som inte längre uppmärksammar denna rättsskandal. Hur de lyckats såsom de gjort med detta är för mig en fullständigt obegriplig gåta.

Förutom som en mycket fängslande bladvändare väcker romanen viktiga frågor i nutid, frågor alla verkligen måste börja ta ställning till. Att normalisera avhumanisering och olika sätt att stänga ute allt fler i ett utanförskap gör att allt färre ryms i ordet "vi". Vilket sorts samhälle blir det då?

Upplever att boken avslutas på ett sätt som lämnar öppet för en fortsättning. En sådan fortsättning hoppas jag på. Vill veta mer om den nya myndigheten SEK och hur planerna fortskrider med den stärkta gränsbevakningen vad gäller Frikommunprojektet, hursomhelst vill jag definitivt läsa mer av Kersti Vikström.

Läs även: Smakprov


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).