lördag 6 november 2021

"Dansa min docka" av Anna Jansson

Dansa min docka av Anna Jansson. Förlag: Norstedts. Antal sidor: 363. Utgivningsår: 2021.


"I januari 1967 flyter liket av en kvinna upp mellan isflaken i Svartån vid Örebro slott. Kvinnans namn var Mary Billbro och hon var tvångsintagen på sinnessjukhuset Västra Mark, en institution för "sinnesslöa, asociala och sexuellt opålitliga kvinnor".

Drygt 50 år senare börjar hennes barnbarn Eva Kulitz släktforska. Hon är fast besluten att gå till botten med händelserna kring Marys död. Men Eva är utsatt för dödshot. Hon är handläggare på försäkringskassan, och några av dem som nekas sjukpenning begår självmord, vilket väcker vrede och protester.

Kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen börjar utreda hoten Eva utsatts för. Hans grävande leder honom tillbaka till mitten av förra seklet. Till de fruktansvärda gärningar som en gång utfördes på Västra Mark, och en kvinnohistoria som sträcker sig över fyra generationer.

I Dansa min docka får vi äntligen återse Kristoffer Bark och hans brokiga team vid Örebropolisen, i en berättelse om vad myndigheter i olika tider har tagit sig rätten att göra mot de svagaste i samhället."


"Anna Janssons romaner om kriminalinspektör Maria Wern har sålt i närmare fyra miljoner exemplar bara i Sverige och är översatta till 17 språk. Böckerna har gjort succé som tv-serie och film med Eva Röse i huvudrollen. Med Emil Wern - detektiv har Anna Jansson låtit Maria Werns son få en egen barnboksserie. Hon har också startat en ny deckarserie med Örebro som spelplats, med polisen Kristoffer Bark som huvudperson. År 2020 firade Anna Jansson 20 år som författare. År 2021 tilldelades hon Crimetime Awards hederspris."


En mycket bra berättelse om vad "myndigheter i olika tider har tagit sig rätten att göra mot de svagaste i samhället", precis som beskrivningen ovan nämner. Inte för att det säkert kommer att förändra något, men romanen synliggör ju något som politikerna alltmer försöker osynliggöra. Bra även att efterordet ger en vidare läsrekommendation till Avslagsmaskinen : Byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring av Niklas Altermark.

Spännande, samhällsengagerat med viktiga ämnen, otroligt välskriven och perfekt konstruerad kriminalhistoria. Mycket tillfredsställande slut då mördaren (träffsäkert val) avslöjas, o.s.v..

Romanen berör ett (av regeringen?) tabubelagt ämne i vårt nuvarande samhälle, d.v.s. Försäkringskassans inkompetenta avslag och utförsäkringar av sjukskrivna, som med sjukdomar/handikapp att tampas med blir dubbelt drabbade. Därför vågar jag inte skriva så mycket mer här, inte ens journalisterna verkar ju göra det längre. Alla kan drabbas av utförsäkring, läkarintyg gäller inte längre, något som borde bli mer allmänt känt. Men samtidigt, repressionen blir alltmer märkbar. Ingen bra kombination alls.

Men bara:

Läs!

Gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).