torsdag 23 september 2021

Populär True Crime på Book Fair

Image by Ahmad Ardity from Pixabay


 

Nej, såklart blir det ingen Bokmässa, varken "Play eller Studio". Inte ens när jag kunde ta del av en bokmässa gjorde jag det. Lite synd kanske. Men nu är det som det är. Nog om det!

Hursomhelst kollade jag ändå in Bokmässans sajt igår (nyfikenheten finns ju kvar, tur det!) och upptäckte att efterfrågan på true crime tydligen är enormt (läs mer om det här). Och jo, det kan man nog konstatera bara genom att se att en ganska stor del av t.ex. teveutbudet och böcker som går in för sådant har ökat. Men om det beror på att det folkliga intresset för det är så stort, eller om det är utbudet i sig som gör det stort, tycker jag även man skall fråga sig. På bokmässan skall då alltså Thomas Bodström delta med sin aktuella bok Svarta änkan (skrev om den i ett blogginlägg igår här). Boken handlar om det uppmärksammade fallet med "cyanidkvinnan", som alltså Bodström skall ha en fördjupad insikt i. Kan väl vara intressant att läsa tänker jag, och ett bra tips för mässbesökare att ta del av hur det pratas kring detta.

Parentes helt apropå (läs eller hoppa över): Ett av årets teman på Bokmässan skall tydligen vara "Demokrati". Ett bra tema i en tid av global repression. Politisk propaganda, mörkande av myndigheters maktmissbruk och att journalister skräms till tystnad är verkligen obehagligt. De två andra temana lär vara "Nordisk litteratur", och "LÄS! LÄS! LÄS!" (jag antar de då menar läsbefrämjande åtgärder, eller nåt?). Klart vi läser, inte sant?!☺ Själv är jag oerhört tacksam för att vi lever i ett land där titlar (bara för att nämna några) som t.ex. "Avslagsmaskinen – byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring", "Sverigevänner – ett reportage om det svenska nätkriget" och "De kidnappade Kinasvenskarna" fortfarande tillåts ges ut av bokförlagen. Detta är verkligen inget vi bör ta för givet att det består.
Veckans fråga hos Mias bokhörna är:


"Nu är det bokmässa i Göteborg. Har du köpt biljetter? Play eller Studio?"Och fler svar på den frågan
hittar man länkar till HÄR!


8 kommentarer:

 1. true crime gillar jag inte... Nordisk litteratur gillar jag mer, finns många bra.

  SvaraRadera
 2. Jag hade tänkt hoppa bokmässan helt ännu i år, men så fick jag en Playbiljett!

  SvaraRadera
 3. Oj då visste inte att True crime var så poppis.

  SvaraRadera
 4. Det finns väl både bra och dåliga True Crime-böcker. De bra är bra, tycker jag! :-D

  SvaraRadera
 5. Fint citat av Steinbeck, men jag håller nog inte med honom om att litteratur är lika gammalt som talet. Det talade språket är betydligt äldre än det skrivna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att det är publika tal som avses (sådana nedtecknades för över 2000 år sedan i Grekland, demokratins vagga). Om nu öht Steinbeck-citatet stämmer, har ingen garanti. :)

   Radera
 6. håller med Robert om att det är ett märkligt Steinbeck - citat. hade så gärna åkt på en "gammaldags" bokmässa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i (över)känsliga tider med historieförfalskning, desinformation och fake news borde man kanske undvika citat. Allt som står i citat är ju inte korrekt fakta, men själva andemeningen är fin i det citatet ovan, oavsett det märkliga. :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).