lördag 28 augusti 2021

Veckans mening: Amerikanskt

 

"Det var när allt kom omkring Winchell som i sin berömda nyhetsspalt hade introducerat de tre punkter som separerade – och samtidigt på något magiskt sätt bekräftade sanningshalten i – hans alltid lika sensationella kommunikéer, hur löst grundade på fakta de än var, och det var Winchell som i stort sett hade uppfunnit metoden att avfyra formliga hagelsvärmar av insinuant skvaller rakt i ansiktet på de lättrogna massorna – och därigenom skaffat sig makt att svärta ner och misskreditera kända personer, lyfta fram nya stjärnskott i rampljuset, skapa och krossa karriärer i nöjesvärlden."


Puh, dessa långa meningar alltså(!) i Konspirationen mot Amerika av Philip Roth. Men boken är riktigt bra och fängslande! Kräver dock att man inte är alltför trött i huvudet... Kan väl finnas en del "Wannabe-Walters" på sociala medier, eller vad tror ni?

Romanen är en kontrafaktisk historia som handlar om hur flyghjälten och antisemiten Charles Lindbergh blir USA:s president efter presidentvalet 1940. Roosevelt förlorar alltså i det här scenariot. Författaren gestaltar utsattheten och rädslan som uppstår hos den judiska befolkningen under Lindberghs tid vid makten.

Även (Walter) Winchell, i monstermeningen ovan, har funnits i verkligheten. Finns förteckningar längst bak i boken på alla personer som ingår och som funnits i verkliga livet. Läser där att Winchell attackerade pronazistiska aktiviteter under andra världskriget och blev antikommunistisk fiende till Sovjetunionen efter kriget.


Boken som gömmer sig under Philip Roth-romanen är för övrigt:Reportageboken Amerikansk höst av Kent Werne. Den boken klarade jag inte riktigt av att läsa rakt igenom. För deprimerande. Men försöker läsa lite här och där ändå. Trots allt som oroar är det ju ändå intressant, även ur ett svenskt perspektiv, där vi är idag och med tanke på vart vi kan vara på väg. Den som lever får se. Hur det blir. Med allt. Deppigt som sagt.😉Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig eller vadsomhelst).


Fler meningar finns här4 kommentarer:

 1. Ja, sådana personer finns definitivt. Alternativmedia är väl fulla av sådana typer. Amerikansk höst ser intressant ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns nog en del sådana professionella typer inom traditionella bidragsmedia också skulle jag tro. Även om de kanske är mer slipade (och understödda med statligt ekonomiskt bidrag) för sin uppgift. Känns lite som ett demokratiproblem det där. Gäller att "de lättrogna massorna" läser/lyssnar kritiskt och undersöker källan noga. ;)

   Radera
 2. Borde läsa mer av Roth. Den där exempelvis.

  SvaraRadera
 3. Jag undrar vad Philip Roth ansåg om Donald Trump.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).