onsdag 11 augusti 2021

"Tystnaden" av Don DeLillo

Tystnaden av Don DeLillo. Översättare: Rebecca Alsberg. Albert Bonniers Förlag. Antal sidor: 106. Utgivning: Januari 2021.


 


"Det är en söndag 2022, och på Manhattan gör man sig redo för att se Super Bowl när all digital kommunikation plötsligt bryts. I en lägenhet möts fem människor som fyller tystnaden med ett samtal som rör sig in mot existensens innersta rum: Vilka är vi egentligen när bruset försvinner? Vad innebär det att vara människa i en värld som vår? Tystnaden skrevs innan Covid-19 tog över världen, men dess handling speglar på ett spöklikt sätt vår tids undantagstillstånd. Frågorna den ställer, däremot, är tidlösa."
Blev inspirerad att läsa boken p.g.a. detta tips via svt: https://www.svt.se/kultur/litteraturkritikerns-tre-boktips-for-sommaren. Men nej, Tystnaden var verkligen inget för mig, upplevde den som något slags outhärdligt kultursnobberi som ska banka in i oss att världen är allt och individen intet. En pretentiös nonsenstext med teckensnitt som såg ut som om den vore skriven på en gammal reseskrivmaskin från 70-talet. Synnerligen irriterande och förkrossande tråkig läsning. Kyligt intellektuellt(?) och meningslöst slängs enstaka ord, avbrutna meningar och ständiga upprepningar ut lite hur som helst.

Året är 2022 och ett par som varit på resa till Paris återvänder till New York. Något händer och planet kraschar, de klarar sig med småskråmor och går direkt på fest hos bekanta för att se på Super Bowl. Men strömavbrott förhindrar tv-tittande och telekommunikation. Man får heller inte veta vad som hänt, bara detta bludder av intetsägande monologer och dialoger.

Boken är superkort och supertråkig. Rekommenderar den inte. Detta var första och sista boken jag läste av Don Delillo.

Men var då inget bra?

Nej.

Detta blev tyvärr en totalsågning. Kan inte hjälpas. Vill ju vara ärlig med vad jag tycker om böcker. Åsikten är bara min egen, är ingen litteraturvetare. Ni kanske däremot älskar boken, precis som den där litteraturkritikern som tipsade om den.

Det är helt i sin ordning att vi ibland tycker olika. Uppskatta den friheten.

Betyg: 1/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).