söndag 29 augusti 2021

En smakebit på søndag: Frihetens pris är okänt

På söndagarna har vi möjligheten att dela med oss av vad vi läser (eller har läst) genom kortare utdrag ur böckerna som boktips.

Länkar brukar samlas hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten eller Betraktninger.


Egentligen hade jag velat hämta smakbit ur Olga Lavrentievas serieroman Survilo : mormors berättelse om livet under Stalin (2020). Så fantastisk bok, en fängslande läsupplevelse, otroligt gripande tecknat och berättat. Ta gärna en titt på den. Ta beslut om att läsa den också - helst.☺

Nåväl, eftersom det är svårt att ge smakbit ur en serieroman kommer här istället smakbiten från Anna-Lena Lauréns Frihetens pris är okänt – om demokratiska revolutioner i Georgien, Ukraina och Kirgizistan. Från kapitlet Georgien och demokratins väsen, sidan 40-41:


  "Enligt Madlena har Saakasjvili lyckats med det omöjliga – han har utplånat den post-sovjetiska mentaliteten. När man reser i före detta sovjetländer kommer det här ordet alltid upp förr eller senare. Boven i dramat, den skyldige till allt. Mentaliteten. Om det inte var för mentaliteten vore det möjligt att bygga västerländska demokratier av före detta sovjetstater. Det är mentaliteten som lägger krokben för georgier, ukrainare, kirgizer i deras kamp för att bygga upp västerländska demokratier; mentaliteten som får ledarna att stjäla offentliga medel, slå ner på oppositionen och inte tåla kritik.
   Enligt Madlena var det ingen som trodde att georgierna någonsin skulle bli av med denna mentalitet.
   – Det påstås att man inte kan ändra mentaliteten hos ett post-sovjetiskt folk. Men det är precis vad man kan. Saakasjvili bevisade att det var möjligt. Han vill att vi ska leva som i andra civiliserade länder.
   Hon kör vidare ut ur stan, mot bergen som omger Tbilisi. Vi kommer in på slingrande byvägar och Madlena sänker farten."


En liten förklaring och uppdatering (boken släpptes 2013): Micheil Saakasjvili (president i Georgien 2004-2013) är numera Georgiens expresident av orsaker som möjligen då hör till den där mentaliteten, som antagligen tar längre tid att komma tillrätta med?

Spännande att läsa och ta reda på mer om dessa östliga länder som jag vetat så väldigt lite om... och som jag faktiskt inte särskilt intresserat mig för tidigare.


9 kommentarer:

 1. Anna - Lena Laurén är en duktig journalist. jag köar på biblioteket för hennes bok. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Det er tøffe bøker du leser! Jeg er overhodet ikke flink til å velge den type litteratur!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 3. Skrämmande vad lite jag vet om den delen av världen.Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Är nog en väldigt bok. tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nog en väldigt stark bok - ska det vara.

   Radera
 5. Den mentaliteten känner jag till väldigt väl. Det tar nog ett par generationer för att förändra saker och ting som sitter så djupt.

  SvaraRadera
 6. Jag kommer ihåg när jag var i Rumänien fanns speciellt butiker bara för oss turister.

  SvaraRadera
 7. Jag har en annan bok av henne på min läslista, Sammetsdiktaturen, om Ryssland, som utkom i år. Tack för intressant smakbit

  SvaraRadera
 8. Intressant. Finns det en sådan mentalitet? Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).