torsdag 19 augusti 2021

"Bergtagna" av Frida Arwen Rosesund

Bergtagna av Frida Arwen Rosesund. Förlag: Mörkersdottir. Antal sidor: 252. Utgivning: 2018-07-29. 

"Unga män och barn försvinner i de norrländska skogarna, en man hålls instängd av sin fru i källaren, ett äktenskap är på upphällningen och en flicka kommer tillbaka, en flicka som har blivit vuxen i sinnet och bär på hämnd i sitt bröst. 
Bergtagna är en ombearbetning av författarens roman Förvriden som kom ut 2009."
Lite i John Ajvide Lindqvists anda med denna. Bra är det inte direkt, bara bitvis, mer okej tror jag, av sådan sort man bitvis skumläser. Boken var ett impulslån på biblioteket, då en annan bok jag tänkt att låna inte fanns inne. Hade inte läst något av Frida Arwen Rosesund innan. Beskrivningar av skogsmiljöer, stämningarna där, är i första hand det som fick mig att läsa en bok som denna. Kuslig naturskräck frestar så gott som alltid till läsning, bäst sådan är enligt mig skriven av KG Johansson.

Bergtagna är kravlös läsning, koncentrationen behöver inte vara särskilt god. Skulle väl kunna sägas vara en sån där bok som funkar som tidsfördriv på t.ex. bussresan, i väntrummet eller liknande. Övernaturliga skräcken och mystiken blandas med olaga frihetsberövande och en hel del diskbänksrealism.

Storyn pusslas ihop hyggligt och upplägget är bra, gillar detta med kapitel som varvar de olika huvudkaraktärernas perspektiv. Hoppas verkligen inte att sådana som skvattgalna Margareta finns i verkligheten, men vem vet? Ruskig var hon, nästan ruskigare än förvridna varianten av Moa, och hon var klart läskig på ett overkligt sätt. Det som handlade om de övernaturliga skogsväsendena var bara för oerhört dumt, inte ens värt att gå in på mer än så. Karaktärsbeskrivningarna är för övrigt rätt bra framställda, Sörens passiva likgiltighet tycks väl dock (åtminstone till att börja med) vara ganska osannolik, för sjukligt deprimerad var han ju inte direkt? Förhoppningsvis finns väl någon lägstanivå för att normalisera det onormala.

Skräcklitteratur kan vara väldigt olika, en smaksak vilken sort man föredrar. Finns inga rätt och fel, allt är upp till läsaren att avgöra vad som passar. Den här varianten av morbid skräck som i Bergtagna var uppenbarligen inget för mig, kanske för dig?

En smakebit på søndag

Betyg: 2/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).