torsdag 15 juli 2021

Helgfrågan Sommar v.28

Helgfrågan Sommar hos Mias bokhörna innebär att varje vecka välja att besvara en till tre frågor av följande:1. Vad läser du nu?

2. Har du något boktips?

3. Har du ett semestertips att dela med dig av?1. Det här är en svensk tiger (2019) av Aron Flam. Boken handlar om Sveriges och Socialdemokratins sätt att hantera situationen innan, under och efter andra världskriget, det handlar om svensk kollektivism, socialism och den svenska tystnaden, m.m. Bokens omslag gjorde att författaren anklagades och åtalades för brott mot upphovsrättslagen sommaren 2020, ca 2000 ex av 3:e upplagan beslagtogs av polis. Flam friades den hösten av en enig domstol, p.g.a. det s.k. "parodiundantaget". En recenserande historiker menade att författaren med sin bok inte bidrog "med någon sakkunskap eller unikt perspektiv alls" och att det "enda unika bidrag han ger läsaren är i form av missuppfattningar, hot takes, faktafel och rena lögner." (https://arbetet.se/2021/06/24/han-har-faktagranskat-aron-flams-bok-i-tre-manader/). Men jag tycker den är helt utmärkt! Tänk så olika man kan tycka.


"Problem förvinner inte bara för att du låtsas som att de inte finns. Det är det bara barn som tror. Att man inte får tala om problemen gör nämligen att de växer."

Sid. 186

 

Senare komplettering: Boken är nu utläst och betygsatt. Fick många förklaringar till sådant jag funderat över, tyckt varit egendomligt och ibland rentav obegripligt. Många bitar som faller på plats för vad som varit, och vad som är.

Betyg: 5/5


2. Se föregående fråga. Läs, läs, läs! Finns även som ljudbok (Storytel) för er som hellre läser så.3. Har ni barn misstänker jag att det kan vara ett bra tips med Vikingabyn Storholmen. Kan bara vidarebefordra det som andrahandsinformation, men det stämmer säkert. Hemsidan finns här: https://www.storholmen.org/8 kommentarer:

 1. fakta kan väl ändå inte resoneras bort? eller tigas ihjäl för den delen. citatet från sid. 186 är väldigt bra, alldeles sant och alltid aktuellt

  SvaraRadera
 2. Vikingabyn lät som en kul grej när barnbarnen blir lite större

  SvaraRadera
 3. jasså, finns det en ny bok....

  SvaraRadera
 4. Kände inte till boken, det är onekligen en bokflod….

  SvaraRadera
 5. Boken fick ju en fantastisk reklam när en övernitisk åklagare beslagtog upplagan.

  SvaraRadera
 6. Jag är uppriktigt glad åt att Aron Flams bok släpptes utan mer tjafs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till hösten skall visst även en sjunde upplaga släppas.

   Radera
 7. Tack för boktipset. Vikingaby låter trevligt.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).