söndag 11 juli 2021

En smakebit på søndag: Vi minns 40-talet

På söndagarna har vi möjligheten att dela med oss av vad vi läser (eller har läst) genom kortare citerade utdrag ur böckerna, som en sorts boktips.

Länkar brukar växelvis samlas hos bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger.


Min smakbit kommer från Vi minns 40-talet : en nostalgitripp av Andreas Nyberg. Sidan 91 (1942):
  "En kaféidkerska i Linköping dömdes till böter för "kristidsföreteelser" sedan hon använt råg till kaffesurrogat.
   Det skämtades om ransoneringen och systemet med matkuponger, till exempel om en man som går på restaurang och beställer fårfrikassé. Kyparen säger då: "Tackar, då får jag be om 6 köttkuponger och 1 yllekupong".
   Restaurangerna hittade kreativa lösningar och serverade kupongfria rätter, som enbärsstekt ungmås, ugnsstekt nötskrika och ragu på duva. Svenska folket bakade barkbröd och tillredde kanin, hare, ekorre, räv, grävling och kråka."


Boken är utläst och betygsatt.

Betyg: 5/5


(Min farmor hade sparat ransoneringskort från både 1919 och 40-talet)

10 kommentarer:

 1. älskar såna böcker, läser tillsammans med min 89-åriga mor.

  SvaraRadera
 2. Så kul med sådana böcker och sparade ransoneringskort. Min mor berättade att kaffet var ett surrogat.

  SvaraRadera
 3. 4o-talet var jag inte med på, men jag kan tycka att de som klagar över hur dåligt när de har det och hur fattiga de är (och så har de inte råd att åka utomlands två gånger om året) borde ha varit det. Vi hade det inte fett när jag växte upp, varken skid- eller charterresor förekom, men jag har verkligen inget att klaga på. Hela naturen stod till mitt förfogande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, den verklighetsbilden var utopisk! Att de som har det svårt ekonomiskt i nutid endast skulle vara gnälligt folk som klagar över att de inte kan resa utomlands två gånger om året. Den världen skulle jag vilja leva i. ;) Själv ser jag en helt annan verklighet som ser betydligt dystrare ut... hemlöshet, beroende av allmosor, inte möjlighet att äta varje dag (tänker främst på fattigpensionärer och utförsäkrade kroniskt sjuka). Det är den verklighet jag ser, och den gör mig förtvivlad.

   Radera
 4. tror kanske att jag måste ta mig en titt på den här. det verkar exotiskt med stekt mås och nötskrika och räv. hare har jag ätit och mamma hade sparat matkuponger och jag minns att det talades om surrogatkaffe. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Det är både roligt och lärorikt med nostalgiböcker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Jag gillar också nostalgi och dessa böcker från olika tidsepoker. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 7. Räv och grävling hade jag nog inte velat äta. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Låter som en intressant bik. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Min svärmor, som visserligen inte var med under hela 1940-talet utan väl främst minns 1950-talet, brukade drömmande prata om amerikasläktingarnas paket med godis, dockor och fina klänningar, saker som det annars fanns mycket lite av då hon var barn. Hon samlade sedan på dockor även som vuxen..

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).