tisdag 22 juni 2021

Så blev det då dags!"”POLITIK, DET ÄR ATT VILJA!” För det mesta är det bara ett retoriskt smycke utan större förklaringsvärde, men i månadsskiftet september-oktober 2015 verkade det faktiskt som att Palme hade rätt: vid denna tidpunkt handlade sjukförsäkringspolitiken om vad regeringen ville. Nu accelererade nämligen ökningen av andelen avslag på ansökningar om sjukpenning och strax därefter vände sjuktalet (ett mått på svenska folkets användning av sjukpenning) nedåt. Den 23 september hade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll slagit fast regeringens mål, att sjuktalet skulle ner till 9,0 innan 2021. Dessutom skulle inte fler än 18 000 personer årligen beviljas sjukersättning (det som tidigare kallades förtidspension). En av de viktigaste mottagarna för de nya målsättningarna var Försäkringskassan, den myndighet som bedömer rätten till ersättning från sjukförsäkringssystemet.
   Försäkringskassan använder varken läkekonst eller helande krafter i sin myndighetsutövning, man tolkar lagar och bedömer läkarintyg. Det var med andra ord inte så att myndigheten gjorde den svenska befolkningen friskare över helgen bara för att regeringen kommit med en ny målsättning."

(Inledning kapitel 1; Avslagsmaskinen av Niklas Altermark)


Jippie! Idag kunde jag från biblioteket äntligen hämta reserverade Avslagsmaskinen, skriven av min absoluta favoritforskare Niklas Altermark, statsvetaren som politikerna verkligen borde ta sig tid att lyssna till. Tusen tack bibliotek för att ni äntligen anskaffade boken till era hyllor. Denna granskning i bokform skall få ingå i min Midsommarläsutmaning!

Journalisterna tittar alla åt andra håll nu, men det har skrivits mängder av artiklar/insändare om det ämne som den här boken tar upp (bara ett axplock av sådana artiklar nämnde jag i ett blogginlägg här). Boken skrev jag ett första inlägg om på bloggen den 23 september 2020 här

Tiden går. Livet består. Jag vill fortsätta vara med, vill ju veta hur det går...

Tror det kan vara en seger för yttrandefriheten att regeringen har fallit, tack vare frågan om marknadshyrorna. Skulle väl kunna vara orsakat p.g.a. sjukförsäkringsfrågan också i min mening. I bästa fall börjar nu fler våga säga vad de tycker, precis som det ska vara i en väl fungerande demokrati. (Man kan väl få vara lite försiktigt optimistisk?)


Baksidestext:

"»Äntligen!« utropade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll våren 2017. Nya siffror bekräftade att antalet sjukskrivna hade vänt nedåt, en trend som inleddes bara veckor efter att regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att minska sjuktalet. I Strandhälls värld var detta ett tecken på att den svenska befolkningen nu var friskare.
   Samtidigt, i en annan del av verkligheten, börjar sjuka dela sina erfarenheter från det friskare Sverige, i facebookgrupper och på bloggar. Människor som fått ersättning under flera år för kroniska sjukdomar får plötsligt avslag. Många beskriver hur de blir tvungna att låna pengar eller sälja sina tillhörigheter. Det friskare Sverige verkar inte må riktigt bra.

AVSLAGSMASKINEN är en unik granskning av hur det gick till när svenska folket plötsligt blev friskare över en natt. Vad händer med de som drabbas av Försäkringskassans hårdare bedömningar? Och vad händer med demokratin när sjukförsäkringspolitiken kan läggas om utan tydliga beslut eller lagändringar?"


Om författaren:

"NIKLAS ALTERMARK är fil.dr verksam vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, där han forskar om funktionshinders- och välfärdspolitik. Boken bygger på hundratals berättelser från människor som blivit av med sin sjukförsäkring samt intervjuer med handläggare och centrala beslutsfattare på Försäkringskassan."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).