torsdag 24 juni 2021

Midsommarläsutmaning dag 1: Avslagsmaskinen


Sid. 22; Avslagsmaskinen : Byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring av Niklas Altermark:


"Anettes make försörjer henne och de två barnen. Hon känner sig oduglig och har funderat på om inte självmord vore det bästa – då skulle hon ju slippa att ligga familjen till last. Dramaturgin är välbekant när man satt sig in i utförsäkrades livssituationer. Först blir man sjuk. Man känner i hela sin kropp att man är sjuk. Man känner att man går sönder om man försöker arbeta. Sen kommer avslagsbeskedet och det måste ha blivit något fel, jobben som inte ställer krav finns ju inte. Men det är så här systemet ser ut och därför blir man fattig och beroende av andras välvilja. Samtidigt som myndigheten ogiltigförklarat den egna upplevelsen görs man till en börda för de som står en nära, en sån som inte duger något till."


Den allra finaste midsommarbuketten, via det här första blogginlägget i Midsommarläsutmaningen, går till Niklas Altermark som skrev den här boken, och Verbal förlag för att ni gav ut den! Sådana som ni ger mig hopp om mänskligheten.

Betyg: 5/5

Boken bör naturligtvis läsas av samtliga politiker (speciellt S-politiker, som bär det största ansvaret för hur illa det har blivit), och såklart alla andra. För detta berör oss alla, precis vem som helst kan drabbas. Och problemet bara växer.

Läs mer om Avslagsmaskinen på Goodreads här.Några av mina tidigare blogginlägg som berör ämnesområdet:

Jag läser

Många varför

Varför får det fortgå?

Jobben, jobben, jobben och andra normalt förekommande arbeten; 2014-2021

Publicerat

Sveriges katastrofInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).