torsdag 10 juni 2021

Helgfrågan: Svenskt?

Varje vecka arrangerar Mias bokhörna HelgfråganDelta genom att lägga in er länk och/eller läs andras svar här. Såhär skriver Mia:


"Om du träffade en person från ett annat land, vilken svensk bok skulle du rekommendera till hen att läsa?

📚

Bonusfråga; Vad är det svenskaste man kan äta?"


Svårt. En spännande deckare av Henning Mankell kanske? Något av Selma Lagerlöf? Emil i Lönneberga för småbuset?

Bonussvar: Sillbullar med korintsås eller paltbröd (tunnbrödsvarianten tror jag är att föredra för den oinvigde) med stekt fläsk. Inte så särskilt bildskön mat, men är nog tillräckligt udda för att inte finnas någon annanstans. Tänk, jag hade en illustrerande bild också!:

Pitepalt med lingon kan nog också platsa. Roslagsschnitzel* eller sotare (insaltad halstrad strömming) om det ska tänkas lokalt. Behöver även något från söder, kanske en bit spettekaka till kaffet? Spettekaka... så länge sedan så det nästan är bortglömt. Originellt ändå. Exotiskt.😎


*Fläskfilé som bankas till schnitzlar, vänds i mjöl och sen en slät mix av ägg, lök, ansjovis och orökt kaviar. Stek i smör och häll över resterande äggblandning ovanpå innan vändning och färdigstekning. Färskpotatis, ärtor och tomat till.


6 kommentarer:

  1. Emil är ett bra förslag, vi svenskar refererar inte sällan till Astrid Lindgrens figurer.

    SvaraRadera
  2. svärdotter har lovat att bjuda på pitepalt

    SvaraRadera
  3. Pitepalt har jag nog aldrig ätit, skulle vara kul att testa.

    SvaraRadera
  4. Jag skulle gärna prova både pitepalt och roslagsschnitzel.

    SvaraRadera
  5. jag håller med Robert! stekt fläsk är jättegott också.

    SvaraRadera
  6. Både boktipsen och mattipsen låter perfekta.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).