torsdag 17 juni 2021

"Gamen" av Olle Lönnaeus

Gamen av Olle Lönnaeus. Förlag: Bokfabriken. Utgivningsdatum: 2021-01-20. Antal sidor: 365.


"Elitsoldaterna Simon och Ahmed får ett topphemligt uppdrag: sök upp den svenske IS-jihadisten Gamen och döda honom. 

Ordern att döda en svensk medborgare strider mot grundlagen och är politisk dynamit. I Syrien går allt åt helvete. Ahmed avrättas av IS och Simon, som blivit svårt traumatiserad, hoppar av Försvarsmaktens specialförband SOG. Ett år senare får Simon syn på Gamen på ett kebabhak hemma i Sverige. Eller såg han i syne? Gamen dödades i en drönarattack i Raqqa en kort tid efter fiaskot i Syrien. Hans chef misstror honom, och övertygad om att han håller på att bli galen börjar Simon ett febrilt sökande efter sanningen samtidigt som Sverige hotas av en terrorattack.

Gamen, en spänningsroman om extremism och svåra moraliska vägval, är Olle Lönnaeus sjunde roman. Som politisk expert på Sydsvenskan har han granskat olika former av politisk och religiös extremism. Inte minst de trehundra IS-svenskar som reste till Syrien och Irak. Hans journalistiska arbete har belönats med tre Guldspadar. Olle Lönnaeus prisade böcker är översatta till nio språk och utgivna i tio länder."


Spänningslitteratur i absoluta toppklass! Aktuellt samhällsengagerat, mänskligt, intressant, lärorikt och proffsigt lättillgängligt skrivet. Kommer bara på superlativ.

Efter att ha läst Gamen, tycker man sig blivit något mer insatt i hur allt har blivit, vart vi kan vara på väg, och varför. T.ex kanske det nästan är lite udda att jag inte ens visste vad "kalifat" var, innan denna roman lästes. Jag tycker synd om de som är unga idag som inte får känna samma trygghet och frihet jag själv kände, utan rädsla för sönderfallande trygghetssystem, skjutningar, gängkriminalitet, extremism och ökade risker för terrordåd. Situationen känns så oerhört ledsam. Men nu är det som det är, och det tycks ju så förfärligt omöjligt att komma tillrätta med problemen, så länge både högerextrema och fanatiska islamister kan utnyttja systemen för att berika sig själva, öka sin makt och inflytande över samhället. Möjligen är det bara att hoppas på att det blir nyval i höst efter misstroendeförklaringen idag (skriver detta under eftermiddagen den 17 juni 2021), kanske är det enda utvägen vad gäller... allt. Det finns så mycket som behöver åtgärdas. Skrämmande att tänka hur långt det har gått och vad som kan hända med nuvarande utveckling i ett värstascenario. Sådana tankar kommer till mig när jag nu läst, ja nästintill faktiskt hetsläst, Lönnaeus senaste spänningsroman.

Här har vi uppenbarligen en författare som är ett verkligt ess på att skriva högoktanig thriller som engagerar. Oerhört insiktsfullt, kunnigt och påläst. Romanen bjuder vidare på ett komplicerat dilemma, en trovärdig händelseutveckling, flerdimensionella karaktärer och antagligen realistiskt beskrivna miljöer. Vad gäller det sistnämnda blev jag rätt förbluffad angående danska parallellsamhället "Christiania" (var tvungen att kolla upp). Ibland är verkligheten så underlig så man tror den är rena påhittet.

Sammantaget en både bildande och skickligt konstruerad historia på alla plan. Hoppas på fler fristående spänningsromaner av författaren. Föredrar sådana framför långa bokserier.

Min allra varmaste läsrekommendation ger jag såklart denna roman, läs den redan i sommar!👍

Betyg: 5/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).