tisdag 4 maj 2021

Tisdagstrio: Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckanTisdagstrion arrangeras med nytt fokus varje vecka av bokbloggen Ugglan & Boken. Den här veckans tema:


Böcker av författare eller med huvudperson som har namnsdag den här veckan


Använder författarnamn:


Samlaren av John Fowles

Författarens inspiration till Samlaren (Fowles debutroman) skall ha kommit från den grekiska filosofen Heraclitus som såg mänskligheten uppdelad i två grupper, den moraliska intellektuella eliten (känd som aristoi eller "de goda"), samt hoi polloi ("de många", d.v.s. vanligt folk) vilka sågs som den tanklösa massan. Romanen - som f.ö. är en riktigt spännande psykologisk thriller - kan öka förståelsen för att den där skiljelinjen finns inom varje individ, inte mellan olika individer.


I morgon åker vi hem och andra noveller av Monika Orski

Boken handlar om de polska judarnas situation, hur de jagades även efter förintelsen. Under sent 60-tal drevs en antisemitisk kampanj i Polen, novellerna utgår från detta, behandlar vilka konsekvenser det fick för de drabbade. Genom olika generationer i en judisk släkt får man tidsmässigt följa med både bakåt och framåt. Olika personers röster ur denna släkt berättar sina historier och från de olika länder som berörs; Stockholm, Jerusalem och Warszawa. Mycket välskriven och intressant novellsamling med viktiga insikter. En bok värd fler läsare, så för er som har möjlighet till bibliotekslån, kolla där, tror den finns på de flesta bibliotek (även som e-bok).


Suckarnas allé av Åke Lundgren

Läste boken långt innan den här bloggens tillkomst, så har ingen recension att hänvisa till. Gripande och tänkvärd historia, såsom jag minns den. Här tyckte jag bokens baksidestext var så komplett uttömmande, så den får ersätta mina egna ord:


"Vårvintern 1897 hittas en gammal kvinna halvt ihjälfrusen på sjön Skeppträskets is i Lappland. Det är Låbba, en av traktens föraktade hemlösa. Hon tas omhand av en fattig familj och pojken i gården, den unge Jonas, får till uppgift att vaka över henne. Han hör henne yra om änglar och ständigt upprepa ett namn: Jonas Gustaf. Inom honom väcks frågorna: Vem var Jonas Gustaf, som måste ha betytt så mycket för henne? Och vad var det för änglar hon anropade? Vem var hon egentligen själv, denna Låbba?

Åke Lundgren skildrar i Suckarnas allé ett verkligt människoöde. Fredrika Löf, som hon egentligen hette, var född i ett soldattorp i Västerbotten men begav sig i unga år till Malå i Lappland för att söka en ny framtid. Men den som väntade henne blev svår ...

Åke Lundgren ställer med sin bok frågor som är lika aktuella nu som då: Hur ska man hjälpa sin nästa? Vilket ansvar vilar på den enskilda människan - och på samhället?"


12 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någon av dessa och den enda jag känner till är den första, Samlaren.

  SvaraRadera
 2. Känner också bara till Samlaren och den har tänkt att jag ska läsa nån gång. Minns olika omslag med fjärilar på.

  SvaraRadera
 3. tre nya titlar, tack för tips.

  SvaraRadera
 4. Jag har inte läst någon men vilka fina bilder.

  SvaraRadera
 5. Suckarnas allé låter intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera
 6. Samlaren är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
 7. Samlaren har jag i läslistan. Monika Orski blir jag intresserad av. Och tack för tipset om Åke Lundgren, en författare som jag inte alls kände till.

  SvaraRadera
 8. Samlaren läste jag för många år sedan.Orski känner jag inte alls till. men Åke Lundgren känner jag till men har inte läst

  SvaraRadera
 9. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
 10. Det var tre böcker jag inte kände till. Tack för tips.

  SvaraRadera
 11. Helt okända böcker för mig. Tack för tips!

  SvaraRadera
 12. Känner inte till någon av de här böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).