lördag 24 april 2021

Veckans mening: Motbjudande mening efter inbjudande lördagsfika


"Stenarna i de förfallna korridorerna föreföll alltid motbjudande fuktiga, och en vidrig lukt, som från döda generationers samlade lik, hängde överallt i luften."


Kaminens björkvedsbrasa plus doften av nybryggt kaffe och sprödvärmd baguette föreföll mig mycket trevligare denna lördagsförmiddag.😊


Meningen kommer från novellen Återkomsten (originaltitel: The Outsider), som är en av 37 sådana i Vertigo förlags utgåva Skräcknoveller av H P Lovecraft. En elegant tegelsten jag antagligen kommer att stanna kvar i ett antal lördagar framöver, det får ni stå ut med. (Biblioteket är fortfarande stängt och lär väl så förbli ett bra tag till skulle jag tro, så en får spara på läsningen av det olästa som finns tillgängligt i bokhyllan hemma)

I bokens eftertexter av Martin Andersson nämns att novellen (första gången publicerad i Weird Tales 1926) är en av de första texterna av Lovecraft som publicerats på svenska (1955). Den skall tydligen vara någon slags hyllning till Poe.


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig eller vadsomhelst).Fler meningar går idag att finna här2 kommentarer:

  1. Hemtrevnadens absoluta motsats finns i den meningen ...!

    SvaraRadera
  2. Ja, det var då alldeles förfärligt ;)
    Jaså, är biblioteket stängt? Vårt bibliotek är öppet, vilket jag är mycket glad för.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).