onsdag 14 april 2021

"Skärvor av ett liv : vägen till och från Auschwitz" av Hédi Fried

Skärvor av ett liv : vägen till och från Auschwitz av Hédi Fried. Förlag: Natur & Kultur (pocket; 2016). Antal sidor: 251. ISBN: 9789127148062


"Läs boken som ständigt kommer i nya upplagor världen över.

"Jag berättar om mitt liv, om min barndom och uppväxt, om gettot, om transporten i boskapsvagnarna, om selektionen, om vistelserna i Auschwitz och de olika arbetslägren, om befrielsen i Bergen-Belsen, om de vita bussarna och om vägen till paradiset i Sverige."

Skärvor av ett liv är en ögonvittnesskildring av livet som judisk fånge i de tyska koncentrationslägren, om förintelsen av sex miljoner judar – som vissa påstår aldrig har ägt rum. Hédi Fried är en av de få överlevande som ännu finns kvar och kan berätta sanningen om vad som verkligen hände.

Elie Wiesel, mottagare av Nobels fredspris 1986, skrev såhär om Hédi Frieds bok: "Denna bok är mer än en personlig dokumentation; den är ett vittnesbörd, djupt gripande och skakande."

Hédi Fried är författare och psykolog. Hon är engagerad i att sprida kunskap om rasism och demokrati och har föreläst mycket i skolor och internationellt. Hédi Fried utgår i böckerna

Skärvor av ett liv, Livet tillbaka, Ett tredje liv och Livets pendel från sina egna erfarenheter från Förintelsen. Hon föddes 1924 i staden Sighet i dåvarande Ungern (idag Rumänien). Efter att ha suttit i koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz och koncentrationslägret i Bergen-Belsen kom hon till Sverige med Röda korsets bussar år 1945. År 1998 mottog hon regeringens medalj Illis Quorum av åttonde storleken, år 2000 mottog hon Natur & Kulturs kulturpris och 2015 fick hon Raoul Wallenbergs pris."


Samma dag som jag skriver detta har man i media kunnat läsa om att en parlamentarisk kommitté skall tillsättas, uppgiften för denna ska behandla frågan om att göra förnekelse av Förintelsen straffbart i Sverige. Att det ens kan behövas gör en beklämd... Att misstro det som skett, människor som behandlats så illa, att förneka historia med så många vittnesmål om ofattbara grymheter, massor av dokumentation, lidande som lämnat oerhörda mänskliga trauman efter sig. Hur är det ens möjligt? Förintelsens känslokalla avhumanisering är så fullständigt obegriplig. Man försöker förstå, men det går inte.

Såg Historiens myter och sanningar på Kunskapskanalen igår. Den kan jag också rekommendera att se, för vi får verkligen inte glömma att detta faktiskt hänt, hur ofattbart det än kan verka. Del 1 av 4, ska det visst vara, andra delen kommer den 18 april.

Skärvor av ett liv är den absolut bästa bok jag läst av det här slaget. Oerhört starkt och gripande berättat, dessutom lättläst och mycket välskrivet. En bok precis alla borde läsa. Otroligt värdefull dokumentation. Hédi Frieds styrka är av sådan sort som smittar av sig, vilket jag verkligen tror behövs. För vi får aldrig tystna kring ämnen som dessa. Avhumanisering är något fruktansvärt, att värna människovärdet och demokratin borde vara viktigare än någonsin under krissituationer, då det säkert finns en ökad tendens till att grupper i samhället ställs mot varandra. Att fler hamnar i utanförskap gör ju saken inte bättre. Hursomhelst, aldrig skrämmas till tystnad. Aldrig. Det tar jag med mig. Otroligt stark läsupplevelse. Tack.❤


"Man kan bli skrämd, men får aldrig ge upp" 
—  Hédi Fried

Detta är den första bok jag läser av Hédi Fried, och inte lär det bli den sista. Har du inte läst boken, gör det!

Betyg: 5/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).