lördag 3 april 2021

Påskläsutmaningen 2021, dag 3: Gregors tillstånd

 

"När Gregor Samsa en morgon vaknade ur sina oroliga drömmar fann han sig förvandlad till en stor skalbagge. Han låg på rygg – den hade blivit hård som pansar – och när han lyfte en smula på huvudet kunde han se sin kullriga bruna mage, randad på tvären av bågformiga valkar, från vars välvning täcket just  höll på att glida ner. Hans många smala ben, beklagligt spinkiga i jämförelse med hans fyllighet i övrigt, flimrade hjälplöst för ögonen på honom.
   ”Vad är det som har hänt mig?” tänkte han. Det var ingen dröm."

 


De flesta som har befunnit sig i en obegripligt surrealistisk situation av större dignitet tror jag företrädesvis kan gilla att läsa Kafka.


"Människorna är grymma, onåbara och samtidigt offer för all slags tarvlighet och ondska" 
 – Franz Kafka (dagboksanteckning)


Franz Kafka fick aldrig uppleva den berömmelse hans texter senare kom att få efter andra världskriget. Samtliga romaner gavs ut efter hans död 1924, mellan 1925-1927.

Den arbetsträlande underhuggaren Gregor Samsa jobbar som handelsresande, en dag vaknar han upp förvandlad till en skalbagge, supersize. Hade Gregor levt här och nu, med dagens magnifikt stora fiktiva utbud av "normalt förekommande arbete" (en ofattbart flexibel och anpassningsbar fantasiskapelse!) skulle förstås tillståndet inte ställt till med några som helst problem. Men "om livet tar en vändning och inget blir som du tänkt dig", hur blir det då? Ja, för Gregor i Kafkas underbara kortroman Förvandlingen, slås hela tillvaron i spillror. Som den jätteinsekt han blivit går det inte att jobba och tjäna pengar, när försörjningsmöjligheterna rycks undan är han helt plötsligt inte längre viktig. Gregor har ingen annan möjlighet än att isolera sig. Omgivningen upplever hans nya jag som skrämmande annorlunda, något omöjligt att bemöta och hantera.

Detta är dag 3 i årets Påskläsutmaning, och det är Påskafton.


Till samtliga jätteinsekter och alla andra:

Var rädda om varandra

Glad Påsk!

animated-easter-love-image-0011


2 kommentarer:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).