måndag 12 april 2021

Nedslag i nuet: Lovecraft, finsk lakrits och tongivande undersökningarLäser Dagon av HP Lovecraft. Novellen utspelar sig i början av första världskriget. Den som berättar var superkargör på ett lastfartyg som föll offer för ett tyskt krigsfartyg. Han flydde med en liten båt, däckade och vaknade upp i svart dy efter flera dygn på Stilla havet, sen ... 

Nåja, han klarar sig i varje fall, vaknar upp på ett sjukhus i San Francisco och ställer konstiga frågor till en etnolog, frågor som kretsar kring Dagon, filistéernas fiskgud.

Dagon nämns i Första Samuelsboken 5:1-7:

"Filistéerna förde sedan Guds ark från slagfältet i Even Haeser till Ashdod och ställde den i Dagons tempel bredvid guden Dagon. Men när folket i staden nästa morgon steg upp, hade Dagon fallit ner framför Herrens ark med ansiktet mot marken. De satte då upp honom igen på hans plats, men när de steg upp morgonen därpå, låg Dagon igen framför Herrens ark. Hans huvud och händer hade slagits av och låg vid tröskeln, medan kroppen låg för sig. Det är därför som varken Dagons präster eller någon annan ens idag vill trampa på tröskeln till Dagons tempel i Ashdod. Herrens hand vilade tungt över invånarna i Ashdod och de närliggande byarna: han ställde till förödelse bland dem och slog dem med bölder. Och när folket förstod vad som höll på att hända, utropade de: ”Vi kan inte behålla Israels Guds ark här längre! Hans hand vilar tungt över oss och vår gud Dagon.”"


Från HP Lovecrafts Skräcknoveller till Lakritsens dag. För det är idag det minsann, sådan tur man hade en påse lakrits på lut då denna 12 april. Äkta finsk lakrits ska det vara, tror man tycker så här på ostkusten åtminstone. Lakritsdagen lär ha firats sedan 2012 i Sverige, detta var mer än jag tidigare visste. Vad ska lakrits användas till? Lakritskladdkaka, lakritsglass, lakritssås? Något annat? Hatar eller älskar du lakrits? Lakrits och salmiak höjer blodtrycket, så den med högt blodtryck bör hata lakrits, åtminstone sådär lite lagom.

Från lakrits till dessa fantastiska undersökningar. Reagerade på en Novus-undersökning där "Svenskarnas förtroende för ministrarna" redovisades (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fortroendet-for-lena-hallengren-rusar-i-kolvattnet-av-pandemin). Tänk att deltagarfrekvensen för undersökningen bara var 59%... så deltagarantalet för intervjuerna torde ha varit ganska litet? Alla svenskar tycker såhär. Verkligen? Det gäller att läsa det finstilta, men hur många gör det? Igår var det dags för nästa Novus-undersökning som basunerades ut i Rapport och Aktuellt (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/novus-aldrevarden-minskar-i-betydelse-for-valjarna): "Svenskarnas viktigaste politiska frågor", heter det då. Totalt har 1000 intervjuer genomförts för den undersökningen, som alltså även den visar att alla svenskar tycker såhär. Så lustigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).