söndag 18 april 2021

En smakebit på søndag: Templet

På söndagarna har vi möjligheten att dela med oss av vad vi läser (eller har läst) genom kortare citerade utdrag ur böckerna, som en sorts boktips. Länkar brukar växelvis samlas hos bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger.


Smakbit hämtas från novellen Templet av H P Lovecraft. Och novellsamlingen har titeln Skräcknoveller (Vertigo Förlag). Sidan 50-51, krigsåret 1917, textens "jag" är den grymma tyska örlogskaptenen Karl Heinrich von Altberg-Ehrenstein, här befälhavare på u-båten U-29:


  "Klenze och jag brukade sova vid olika tidpunkter, och det var under min sovperiod, vid femtiden på morgonen den 4 juli, som myteriet bröt ut. De sex återstående svinen till matroser misstänkte att vi kommit vilse och hade plötsligt gripits av ett vansinnigt raseri för att vi två dagar tidigare vägrat överlämna oss till jänkarnas krigsfartyg; nu befann de sig i ett deliriskt tillstånd av svärande förstörelselusta. De tjöt likt de djur de var, och slog urskillningslöst sönder utrustning och inredning medan de skrek om dumheter som elfenbensfigurens förbannelse och den mörke döde ynglingen som såg på dem och simmade iväg. Kapten Klenze verkade handlingsförlamad och oduglig, som man kunde förvänta sig av en vek, omanlig rhenländare. Jag sköt alla sex männen, för det var nödvändigt, och försäkrade mig om att ingen överlevde.
   Vi gjorde oss av med liken via luftslussen och var nu ensamma ombord på U-29."


15 kommentarer:

 1. Skräck är inte riktigt min grej. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Jag har läst en del noveller av honom och många av dem har inte åldrats särskilt väl, men några av dem är riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det skulle vara intressant om du ville utveckla det där lite.

   Radera
 3. Tack för smakebiten, den har jag inte sett innan

  SvaraRadera
 4. Lovecraft känner jag till, läste ganska mycket skräck i ungdomen. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Jag gillar skräck, och jag gillar noveller, passar mig perfekt, tack för smakbit

  SvaraRadera
 6. Lovecraft. Chultu og andre morsomme monstre. Han satt spor etter seg i skrekkhistorien. Hans påvirkning på andre har skapt mye bra skrekk. Både bøker og film.

  Nå blir vi vel mer skremt av holdningene han hadde enn det han skrev.
  Tips: Se tv serien Lovecraft County!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lovecraft Country vill jag se! Finns visst på dvd. Och visst är det så, du har helt rätt, det är de attityder författaren hade som känns mest skrämmande.
   Verkligen mycket i hans texter som inspirerat och har återanvänts i senare tids skräck, man känner igen en hel del som finns i böcker, tv-serier och filmer. Delvis därför kul att läsa novellerna.

   Radera
  2. Det er alltid en utfordring om hvordan man forholder seg til et verk om kunstneren har/hadde kjipe holdninger/handlinger.

   Lovecraft har inspirert så mange. Og for en fantasi han hadde. Kos deg med lesingen :)

   Radera
 7. Den verkar brutal. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Lovecraft är ett välbekant författarnamn men jag har inte läst något av honom.

  SvaraRadera
 9. Lovecraft känner jag till, men jag tror inte att jag läst något av honom. ska försöka hitta Lovecraft Country. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 10. Har hört talas om författaren men inte läst något av honom. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).