lördag 27 mars 2021

Veckans mening: Tänkvärt till en baguette, ett kommande världsarv?


 

"Snart skulle vi få veta vad som väntade vid resans slut och visshet sopar bort oron."


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig eller vadsomhelst).

Långvarig ovisshet ger inget lugn, bara spekulationer och tärande oro, oavsett vad det gäller. Den tänkvärda meningen är hämtad ur Hédi Frieds bok Skärvor av ett liv. Mycket gripande, klokt och fint skriven, väldigt lättläst.


Något helt annat: Franska baguetten kan bli ett av Unescos världsarv kunde man läsa i dagen nyhetsflöde. Brödet lär ha funnits redan på 1830-talet och namnet kom till officiellt 1920. Var i Sverige från början dansktillverkat och kallat pain riche, och så var det ju, ordet baguette kom långt senare. När började vi kalla det baguette? På 90-talet, eller var det tidigare?Fler meningar går idag att finna här3 kommentarer:

  1. Att baguetten i Sverige fick heta pain riche berodde väl på att det var restaurang Riche i Stockholm som började servera sånt bröd tror jag. Hedi F har verkligen upplevt mycket, kan tänka mig att hennes bok är läsvärd.

    SvaraRadera
  2. Jag undrar om visshet alltid sopar bort oron. Det enda vi vet med absolut säkerhet är att vi ska dö. Ändå oroar människor sig för döden.

    SvaraRadera
  3. Åh, den boken har jag haft länge på läslistan. Citatet ger mig obehagskänslor, för vanligen brukar det ju vara så, men i det här fallet undrar jag.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).