lördag 8 februari 2020

Veckans mening v. 6


"Han gick fram och tillbaka, tryckte händerna mot huvudet, flyttade på stolarna, travade upp böckerna på varandra och – otroligt nog! – kastade boll med sina dyrbara stenar."

Jules verne cryptogramme

Till jordens medelpunkt (Jules Verne) är det på det viset den tyske professorn och mineralogen Otto Lidenbrock reagerar, då ovanstående chiffer i ett gammalt isländskt dokument äntligen blir löst, detta tack vare den hårt prövade brorsonen Axel. Farbror Otto och brorsonen har nu rest till Island och mött guiden Hans. Denna trio är på väg till den inaktiva vulkanen Snæfellsjökull i jakten på att nå målet: Jordens medelpunkt.

(Underjordsresor får mig att tänka på Edward George Earle Bulwer-Lyttons Vril, f.ö. en mycket märklig bok)Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Meningen är att välja ut en mening (humoristisk eller allvarlig, du väljer själv) från boken du läser. Deltagande meningar kan du denna gång finna här.


4 kommentarer:

 1. Det blev kanske för mycket för den gamle professorn :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det blir emellanåt en del överslagshandlingar för den mannen som det verkar.

   Radera
 2. Har läst boken ganska nyligen, men minns faktiskt inte citatet. Jag är 55+ och läser Verne och andra äventyr med stor förtjusning och glupande läsaptit :) 'Vril' står i bokhyllan. Jag kanske skulle se till att få den läst lite snart? Krusbärskräm får mig att tänka på Lisabet i Madicken (som jag nu läser för min lilla Astrid). Hon gillar krusbärskräm, kräm och annan kräm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra då! Då kan jag som nu 50+ också lugnt fortsätta läsa Verne. ;)
   Känns som man får återuppleva en del av sommaren när man så här års börjar använda infryst bär och svamp. Bärkräm är väl f.ö. det närmsta man kommer crème-de-la-crème skulle jag tro. :D

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).