söndag 2 februari 2020

En smakebit på søndag: Hackad demokrati

"Högerextrema firar segrar i hela Europa samtidigt som Storbritannien kraschar ut ur EU, politiker som Trump och Bolsonaro tycks hyllas världen över, internet svämmar plötsligt över av hat. Vi lever i en oförutsägbar tid av politiskt kaos – ett kaos som till stor del beror på den digitala erans nya regler.

   I Hackad demokrati – Informationskrig och övervakning i den digitala tidsåldern synar medieforskaren Martin Moore framväxten av ett världssamhälle där vi ständigt övervakas, där trollfabrikerna tagit över den politiska dagordningen och där internet kommit att handla om att sälja vår uppmärksamhet och vår personliga information till högstbjudande. Han visar hur internet revolutionerat möjligheterna att manipulera befolkningen – tack vare Facebook och Googles algoritmer har påverkansoperationer som var dyra och svåra att genomföra under kalla kriget åter dammats av. Vladimir Putins Ryssland har, hand i hand med de nya högerradikala, lyckats med det Sovjet bara drömde om: att undergräva de liberala staternas politik och medborgarnas förtroende för varandra."

Det var baksidestexten från den bok jag idag kommer att plocka en smakbit ur. Ni som inte vet vem Bolsonaro är – som nämns i texten ovan – kan ta reda på det här.

Denna vecka är det bokbloggen Flukten fra virkeligheten som återigen håller i smakbitarna. Genom dessa små textcitat hämtade från böckerna vi läser blir det bra boktips varje söndag.

Hackad demokrati – Informationskrig och övervakning i den digitala tidsåldern av medieforskaren Martin Moore. Sidan 283:


"När människor i mer demokratiska länder blir mer medvetna om att myndigheter och privata företag ständigt samlar in personlig information och lägger in den i deras profiler, och att de här profilerna kommer att bestämma deras framtidsutsikter, så kommer många att anpassa sina aktiviteter därefter. Om de tror att deras politiska aktivitet övervakas och registreras, så kommer det att påverka deras beteende. Under protestaktionerna i Ukraina 2014 fick demonstranterna i Kiev ett sms från myndigheterna: ”Kära användare”, stod det, ”du är registrerad som deltagare i ett massupplopp.” Vi vet vem du är och vi kommer att ha koll på dig, var myndigheternas budskap till demonstranterna.
   När väl alla invånare och all samhällsservice är digitalt sammankopplade och centraliserade, kommer det att finnas färre sätt att kontrollera den verkställande makten."


Finns det någon föraning om/upplevelse av att vi – som alltmer digitalt kartlagda medborgare – inte längre har samma frihet vid samhällsdebatt? Bör man anpassa sig till det? I en övervakningsdemokrati kan journalisterna inte alltid ta upp sådant som statsmakten är ansvarig för.

Sista kapitlet "Hacka tillbaka demokratin" verkar ju rätt optimistiskt ändå, så det skall jag nu ta del av tillsammans med någon slags envis tro på framtiden.


Andras smakbitar finns här


24 kommentarer:

  1. verkar intressant, tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är såklart intressant och sådant vi bör få bättre medvetenhet kring. Förändrar vårat sätt att vara, i värsta fall så kanske vi inte vågar skriva/prata om sånt som är viktigt, detta ger förstås fritt spelrum för ökade orättvisor och maktmissbruk.

      Radera
  2. Tack för smakbiten, den verkar lite deprimerande. Jag vill läsa om något glatt när det är så mycket elände överallt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte deprimerande, intressant och nödvändigt att få kännedom om. Kunskap är bättre än ovisshet. Tycker ovisshet bara skapar en massa oro, då spelar det ingen roll om man läser något glatt, oron finns kvar ändå.

      Radera
  3. Ja, det er mye vi ikke tenker på i vår daglige bruk av internett. Det som samles inn om oss kan brukes mot oss i en annen sammenheng. Det er spesielt å se til Kina, når en tenker på overvåkning gjennom det digitale. Der er for eksempel Facebook ulovlig og mye av det innbyggerne gjør samles og overvåkes.
    Ha en riktig fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, Kina är ju ett bra exempel på hur detta kan utvecklas. Sociala poäng-systemet kan ju bli riktigt ruskigt. Sånt här bara måste vi bli mer medvetna om.

      Radera
  4. Och mitt i allt detta använder vi våra plastkort allt mer istället för kontanter. Därmed ökar vi ytterligare myndigheternas kontroll av våra aktiviteter. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi går ju mot ett alltmer kontantlöst samhälle, så visst kontrollen finns ju där med. Inte är så konstigt att vår tid gynnar konspirationstänkande kanske. ;)

      Radera
  5. Jag törs inte läsa, då slutar man väl med allt! Jag förstår problematiken, däremot fick jag gå in på din länk om Bolsanaro, dålig koll hade jag där. Han var väl ingen jag vill bli närmare bekant med. Man ska förstås inte blunda för verkligheten, men den är ack så beklämmande och skrämmande. Tack för smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv klarar jag inte av att blunda, vill veta varför det ser ut som det gör.

      Radera
  6. Den här vill jag nog inte läsa. Kommer få sån ångest och förmodligen flytta ut i skogen utan el och rinnande vatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner tvärtom. Bättre att ta reda på vad som ligger bakom en samhällsutveckling som upplevs obegriplig, än att sväva i en ovisshet som bara skapar ännu mer oro.

      Radera
  7. En borde nog läsa denna men säger lite som Paula och Kajsa att då skulle jag kanske sluta med allt och det skulle bli för deprimerande. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle tycka det var deprimerande att inte förstå varför det ser ut som det gör, bättre då att få veta vad som ligger bakom, ta reda på fakta.

      Radera
  8. Ja vi kontrolleras mer och mer på olika sätt. Skrämmande. . Tack för smakbiten. Ha en fortsatt trevlig dag kram Nina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oerhört skrämmande, men viktigt att få insikt om.

      Radera
  9. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  10. Så länge det finns människor som rycker på axlarna och säger "jag har inget att dölja" så kommer våra politiker få mer och mer makt över oss. Jag har heller inget att dölja, men ingen behöver veta allt jag gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den sortens människor har nog inte riktig förstått problemet i sin helhet. Vore väl helt toppen om det bara handlade om att stävja brottslighet, men det här är ju så mycket större än så. Och vad vet vi om framtida statsstyre? Kanske de borde läsa Martin Moores bok? ;)

      Radera
  11. Säkert både intressant och viktigt, men någonstans är vi bara mänskliga, och jag klarar inte att fokusera på allt. Jag är orolig för våra ungdomar som ska hantera alla dessa frågor och hur de ska orka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att bli mer uppmärksam på sånt här tycker jag innebär att vara mänsklig. Och visst, exakt! Vad kommer de som är barn idag behöva ta itu med i framtiden, om vi inte redan här och nu reagerar? Ibland undrar jag: Hur pass omänskligt accepterar vi att ett samhälle blir innan vi protesterar?

      Radera
  12. väldigt intressant bok, förefaller det som. du har rätt i att kunskap alltid är att föredra. jag har reserverat Hackad demokrati på biblioteket. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, så bra! Toppen att du vill läsa den också. :D

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!