onsdag 10 oktober 2018

"Kaos" av Johanna Juneke

Kaos av Johanna Juneke. Förlag: Recludere. Läste boken som recensionsexemplar (e-bok).
ISBN: 9789177735069


Dessa tio noveller säger så mycket om vår tid, våra farhågor om vad som komma skall. Frågan vart vi är på väg är viktigare än någonsin att reflektera över, liksom hur obehagligt en sakta tillvänjning av det oacceptabla kan ske, små steg som kan leda till en framtid vi absolut inte vill ha, om vi inte är uppmärksamma vad gäller riskerna.

Visst gäller det att försöka se vad som håller på att hända, ibland betrakta något genom att ta ett steg åt sidan, så inte allt blir till ett kokande groda-syndrom, där en kollektiv oförmåga gör att vi inte reagerar i tid, utan väntar tills det är för sent.

Det är mina första tankar som generas efter att ha läst Kaos, en kort bok som alla har tid att läsa. Missa inte dessa magnifika ögonblicksnoveller med fiktiva framtidsscenarier, så till brädden fyllda av känsla och pricksäkra iakttagelser, en utmärkt analys av vår tid och vad den kan leda till. Här samlas många värdefulla insikter om olika livssituationer och alla ämnen som tas upp känns så viktiga att vi diskuterar, uppmärksammar. Helt enkelt en perfekt bok för en läsecirkel, för man vill verkligen prata om den efteråt. Eller skriva om, som jag gör.


Kändes nödvändigt att ha med något kortfattat om de ingående novellerna (hoppa över om du vill undvika spoilers):

Kaos I: Den som berättar är en kvinna som varit helt själv utan anhöriga då världen kollapsade, hon har ensam flytt norrut i sin lilla Fiat till en koja uppe i fjällen. Till att börja med tog ingen de små tecknen på begynnande sammanbrott på allvar, tills kaoset var ett faktum. EU är upplöst, NATO har hamnat i fullskaligt krig mot asiatiska alliansen i Syrien, väpnade kravaller i USA... allt detta följt av en global klimatkris med vattenbrist och extrem torka. Enda syftet för kringdrivande gäng och enskilda individer är att försöka överleva.

Kaos II: Efter nyval förses medborgarna med medborgarchipp, utom de som liksom berättaren anses annorlunda. Denna grupp fråntas rätten att leva, de utan chipp skall upphöra att existera utan frågor.

Kaos III: Invasionsstyrkor har passerat gränsen, en man kämpar mot tiden och samhällets sammanbrott.

Kaos IV: En mor med sitt barn flyr kriget, bort från ett hem, en familj, ett helt liv. Senare ett provisoriskt uppsamlingsläger, via sönderbombade vägar som ledde till havet, och en osäker väg över havet.

2017 - Del I: En omänsklig vistelse i provisoriska uppsamlingsuppsamlingsläger, det är ett innanför och ett utanför murarna, ett vi och dom. Men finns de kvar de där utanför som inte glömt de som finns innanför?

2027 - Del II: Efter utrensningen växer en motståndsrörelse fram, grundad i medmänsklighet, under ytan, där ingen har insyn, där ingen ger upp.

2027 - Del III: En myndighetsanställds arbete har fått en helt annan betydelse efter valet. Utrensningarna startade en omorganisation av samhällsstrukturen. Arbetet sker nu för maktpartiet, ett arbete som blir till ett redskap för en ny världssyn, där all kultur som inte passar de styrande och deras bild av landet skall rensas bort. Böcker som skall raderas, skickas för förstöring.

2063: AI har tagit över helt, styr över transport och produktion, kör på några år innan mänskligheten avvecklas.

Gov VR 1.0: Rätt president för att styra landet? En president med för folket dold agenda, nästa steg blir att låta allas elektroniska liv övergå till en virtuell verklighet. Steget därpå är att utplåna planetens fysiska verklighet.

Nollad: En nollad elektronisk identitet. I denna värld finns det elektroniska systemet för allt i vardagen, precis allt kräver inloggning i detta helt digitaliserade samhälle, ett samhälle som gradvis tagit överhanden alltmer, för en "effektivare och säkrare" vardag. Ingen tycks ha haft några invändningar emot det, allt blev ju enklare. De som av de styrande ställts utanför antog berättaren vara brottslingar eller farliga personer, tills "inloggning nekad. Identitet 0" dök upp vid inloggningen.


Nollad fick mig för övrigt att tänka på detta. Helt oerhört, men kanske står det inte på förrän vi har det här. Dom små stegen finns där, steg för steg.

Seså, läs den här nu. Fullspäckad av viktiga och aktuella diskussionsämnen att engagera sig i. Håll ögonen öppna inför vad som sker, med tid för eftertanke och omtanke.


Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris


1 kommentar:

  1. Och tusen tack för att jag fick möjligheten att läsa och recensera den här på bloggen, det gav mig mycket! Hoppas såklart att jag även lyckades förmedla detta på ett sådant sätt så det väcker intresse hos andra till att läsa den. Oerhört viktiga och aktuella ämnen som berörs.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!