lördag 26 december 2015

"Det här förändrar allt: kapitalismen kontra klimatet" av Naomi Klein


Det här förändrar allt: kapitalismen kontra klimatet av Naomi Klein. (Inbunden, antal sidor: 654, utgivningsår: 2015, ISBN: 9789170378614). Ordfront förlag:

"DET FINNS ingen nutida tänkare som så skickligt berättat om vår tid och vart vi är på väg som Naomi Klein. Hennes No Logo och Chockdoktrinen är moderna samhällsanalysklassiker och nu har hon gett sig i kast med den verkliga ödesfrågan klimatet.

Världen går mot sin undergång och väldigt lite görs för att försöka undvika katastrofen. I Det här förändrar allt försöker Naomi Klein ta reda på varför. Och hon gör det genom att beskriva världen precis som den är just nu: vilka är det som bestämmer, vad bestämmer de och vad är de ute efter.

Den mest avgörande insikten för både Klein och oss läsare är mötet med Stilla Havs-republiken Nauru. Det lilla örikets landmassa bestod i huvudsak av fosfor som de sålde dyrt till konstgödselindustrin. Det var deras guld, deras lycka fram till slutet av 90-talet då knappt något fanns kvar av öriket, medan havsvattennivån steg oroväckande snabbt. När öriket var som rikast, stod befolkningen på kanten till det stora gruvhålet. Naurus öde kan liknas vid en skeppsbruten som säljer sin flytväst till högstbjudande.

Och det gäller inte bara Nauru. Vi gör samma sak över hela klotet. De rika blir rikare, hjulen snurrar snabbare men jorden töms, blir ett skal av halvdöd industriskog, stora öknar och döda jordar. Detta fångas i Det här förändrar allt med obönhörlig precision.

Men det vore inte Naomi Klein om hon inte också lyckades inge läsaren hopp. Det är en bok som säger att den här skräckberättelsen kan få ett lyckligt slut det bestämmer vi."

Om man så bara läser en endaste bok nästa år, låt det då bli den här. Inte något annat känns så viktigt som just klimatförändringarna. Att förneka vad som sker och varför, borde vara orimligt för länge sedan, att blunda för detta är liksom inte längre ett alternativ. Har följt sådant här som rör miljö/klimat sedan 80-talet, den förändrade klimatsituationen (och dess orsaker) är ju i sanning oftast ursprungskällan till så mycket som genererar mänskligt lidande världen över. Åtgärder finns, men det görs alltför lite och alltför sakta, tyvärr verkar för få känna till vidden av vad som håller på att hända och varför. Därför blir Naomi Kleins senaste bok så oerhört viktig och upplysande. Mycket av det jag nu läst kände jag tidigare inte till, som t.ex hur pass utbredd användningen av fracking (hydraulisk spräckning - metod för utvinning av fossila bränslen, som naturgas) var och de rent katastrofala följderna därav, de skrämmande klimatmanipuleringsplanerna med solblockering, om utvinningen av oljesand och dess förödande konsekvenser, m.m., m.m. Fick också bekräftat många misstankar om vad som hindrar den utveckling och omställning som är en absolut nödvändighet. Men det börjar ju bli knappt om tid.

Läste den här boken med stort intresse, allt annat bleknade, så mycket känns futtigt i jämförelse med denna stora ödesfråga. Blev ofta oerhört sorgsen över för hur det får gå till i vår värld idag utan en tanke på framtiden, och även såklart pulshöjande arg, ja rentav så redigt förbannad att jag kort ibland måste lägga boken ifrån mig för ett djupt andetag. Är rörande överens med Klein om precis allt och hoppas verkligen att t.ex. "Blockadia" blir mer allmänt känt inom den närmsta framtiden, för fler måste helt klart göra mer, oftare, och med gemensamma krafter borde det till sist gå att förändra allt.


Finns att köpa på:
Bokus: Inbunden
Adlibris: Inbunden
1 kommentar:

  1. Googlade på recensioner av just den här boken eftersom jag är så nyfiken på den, och funderar på att ge den till min man i julklapp. Nu är jag övertygad, tack :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).