fredag 27 november 2015

Novell: "En löjlig människas dröm" av Fjodor Dostojevskij

En novell från Novellix som man bara inte får missa är En löjlig människas dröm av Fjodor Dostojevskij (text citerad från Bokus):

"I Fjodor Dostojevskijs novell En löjlig människas dröm ryms mycket av det som kännetecknar författarens stora verk: det komplexa grubbleriet och famlandet efter mening, botgörelsen och den möjliga, slutliga frälsningen. Vem är den "löjliga" människan? En simpel drömmare och blåögd utopist, eller en vilsen människa som genom insikten om det renaste av budskap - älska din nästa som du själv vill bli älskad - finner mening i ett liv som han ansett förspillt? Det är upp till läsaren att avgöra.
Med sina mångbottnade verk - Brott och straff, Idioten och Bröderna Karamazov - tog Dostojevskij romankonsten till nya konstnärliga höjder, men En löjlig människas dröm visar tydligt att han även är en mästare i det lilla formatet. Novellen publicerades första gången i En författares dagbok 1877 och är i vissa avseenden också en pendang till ett av författarens främsta verk, kortromanen Anteckningar från källarhålet. Novellen översattes senast till svenska 1960 och ges här ut i en nyöversättning av Alan Asaid.
"Jag nämnde att jag somnade utan att märka det och rentav fortsatte mina funderingar på något vis. Plötsligt drömde jag att jag tog upp revolvern och riktade den, alltjämt sittande, mot hjärtat, just hjärtat, inte huvudet; jag hade ju från början tänkt skjuta mig i huvudet, nämligen genom höger tinning. Jag pressade mynningen mot bröstet, väntade i någon sekund, och plötsligt började ljuset, bordet och väggen framför mig skälva och svaja. Hastigt tryckte jag av."
En löjlig människas dröm är Novellix nr 44."

Om man känner att man befinner sig i något som inte går att komma ur, något som det varken finns utväg, bot eller lindring för, när allt känns sådär fullständigt utan vare sig hopp eller mening... läs då särskilt just En löjlig människas dröm, läs den en gång, kanske rentav två, och det kan ge en gnutta mod att gå vidare med det liv man tilldelats, hur det än är. Tror jag kan lova det.

Den här helt fantastiska novellen skulle jag vilja sammanfatta med en mening hämtad ur densamma:

"Det viktigaste - det är att älska andra som man älskar sig själv, det är det viktigaste, och det är allt, strängt taget behövs inget mer: man kommer då genast underfund med hur resten ska ställas till rätta."

Men naturligtvis måste man läsa hela novellen för att förstå det stora som ryms i den lilla meningen, så gör det du också.


Några andra som bloggat om En löjlig människas dröm:
I Elinas hylla
Ja, jag säger då det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).